17.3.2016 brownie deser fasola przekąska
Brownie z czerwonej fasoli
Jak można zaobserwować na blogu, uwielbiam czekoladowe ciasta, dlatego też szukam zdrowych alternatyw dla klasycznych łakoci 🙂 Dziś przedstawiam pyszne, proste w przygotowaniu brownie z czerwonej fasoli. Jestem zachwycona jego smakiem i łatwością przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako słodki deser czy przekąska po treningu. Polecam!
Składniki:
- czerwona fasola – 1 puszka (400 g),
- kasza jaglana – 6 łyżek (75 g),
- jajko – 1 sztuka (60 g),
- banan – 1 bardzo dojrzały (120 g),
- daktyle – 10 sztuk (50 g),
- olej kokosowy nierafinowany – 1 łyżka (20 g)
- odżywka białkowa – 2 porcje (60 g),
- gorzka czekolada ( min 70 %) – 50 g
- kakao naturalne – 1½ łyżki (15 g),
- wiórki kokosowe – 1 łyżka,
- ksylitol/ stewia do smaku (u mnie 1½ łyżki ksylitolu).
Przygotowanie:
Daktyle zalać letnią wodą, odstawić na 40 – 60 minut. Kaszę ugotować. Fasolę odsączyć i opłukać. Wszystkie składniki zmiksować blenederem na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy