5.2.2020 buraczki jaja kasza gryczana obiad
Buraczki z jajkiem sadzonym na wodzie
Potrawa tak banalna, prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem bardzo odżywcza. Często spożywając posiłki kierujemy się tym, żeby szybko zaspokoić głód, natomiast zapominamy o tym, co najważniejsze, czyli o wartości odżywczej danego posiłku. Komponując posiłek warto się zastanowić, co dzięki niemu otrzymamy, jakich składników dostarczymy i czy Nasz organizm w ogóle strawi ten posiłek.
W przedstawionej potrawie wykorzystałam bardzo odżywcze produkty: jaja, buraczki, kaszę gryczaną i natkę, nie wspominając o wspaniałej oliwie i sezamie 🙂 Pamiętajcie, żeby żółtko jaja było płynne, wtedy nie traci na swojej wartości,a trzeba przyznać, że żółtko jest prawdziwą bombą odżywczą. Zawiera m.in.: witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B (w tym B12), lecytynę wspomagającą układ nerwowy, luteinę i zeaksantynę dbające o Nasz wzrok, poza tym znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, jod i selen. Nic tylko jeść!
Wartość odżywcza:
energia 475 kcal, białko 19,5 g, tłuszcz 16 g, węglowodany 70 g
Składniki (1 porcja):
- 2 średnie ugotowane na parze buraczki,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 50 g kaszy gryczanej prażonej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu,
- natka pietruszki,
- sól himalajska, pieprz.
Przygotowanie:
Buraki ugotować na parze, ostudzić i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać starte na małych oczkach ogórki kiszone, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać. W międzyczasie ugotować kaszę. Na patelni (ja użyłam tej do naleśników) rozgrzać wodę, ok. 0,5 – 1 cm wysokości. Na wrzątek wbić jajko, smażyć pod przykryciem do czasu aż białko się zetnie.
Gotową kaszę wyłożyć na talerz, dodać buraczki i jajko posypane sezamem (opcjonalnie). Kaszę posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 😉
Brak komentarzy