Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

6.3.2017 ciasto cukinia orzechy

Ciasto cukiniowe z kremem orzechowo - kokosowym

Kolejna propozycja dla fanów zdrowych słodkości – ciasto cukiniowe z kremem kokosowo – orzechowym.

Ciasto bezglutenowe/ bez jaj/ bez nabiału.

Składniki:

  • 1 szklanka startej na małych oczkach cukinii,
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 8 namoczonych daktyli + woda z daktyli,
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich,
  • ksylitol/miód/erytrol – opcjonalnie,
  • cynamon.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić zblendować. Cukinię zetrzeć na małych oczkach. Daktyle moczyć w wodzie min. 20 min. Wszystkie składniki (mąkę, daktyle + woda z daktyli, cukinię, słodzidło) połączyć i wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 50-60 min (do suchego patyczka).

Krem: Mleczko kokosowe (część stała) ubić z ksylitolem/ erytrolem, ewentualnie miodem. Do kremu dodać delikatnie posiekane orzechy włoskie. Tak przygotowany krem wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta. Całość posypać cynamonem.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ