Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

29.2.2020 ciasto deser drożdże drożdżowe

Ciasto drożdżowe z mąki orkiszowej... bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe to kolejny smak mojego dzieciństwa…babciny drożdżak z masłem i powidłami…mmmm coś wspaniałego! Nigdy nie byłam specjalistką od ciasta drożdżowego, szczerze mówiąc, słysząc jakie potrafi być kapryśne, nawet się za nie nie brałam. Do czasu aż natknęłam się na zachęcający przepis na „ciasto drożdżowe bez wyrabiania”. Pomyślałam, no cóż, spróbujmy!

Przepis oczywiście zmodyfikowałam troszkę, ale efektem byłam zachwycona. Ciasto jest przepyszne, bardzo wyrośnięte i przepięknie pachnie. To ciasto drożdżowe nie może się nie udać. Robiła je już wielokrotnie i za każdym razem wychodzi świetnie. Zachęcam do wypróbowania w domu 😉

Wartość odżywcza:

Energi 253 kcal; białko 6,9 g; tłuszcz 10,6 g; węglowodany 40,2 g; błonnik 1,2 g

Składniki:

  • 410 g mąki orkiszowej białej,
  • 3 jaja,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe),
  • 1/2 szklanki masła klarowanego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1/3 szklanki ksylitolu (można dać więcej lub mniej),
  • 3 łyżki powideł (u mnie jagodowe domowej roboty) 🙂

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej/ ryżowej/ kasztanowej,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 – 2 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej plastikowej lub ceramicznej miski.  Zrobić na środku dołek. Jaja roztrzepać za pomocą widelca, dodać do mąki. Następnie dodać  cukier, ksylitol, pokruszone drożdże, ciepłe, ale nie gorące mleko roślinne (można użyć krowiego) oraz masło klarowane. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny (ewentualnie można przygotować wieczorem i pozostawić na całą noc). Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i dokładnie ugniatać do wyrobienia masy.

Następnie za pomocą drewnianej łyżki wyrabiać ciasto. Przygotować formę (keksówka 25 x 13 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy. Na ciasto wyłożyć powidła (można użyć świeżych owoców), a masę owocową oprószyć kruszonką. Tak przygotowane ciasto włożyć do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 180 stp. C góra – dół bez termoobiegu i piec przez 40 minut.

Gotowe!

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ