19.10.2019 Dynia
Ciasto dyniowe z mąką gryczaną
Pyszne, delikatne w smaku ciasto dyniowe z mąką gryczaną. Szybkie w przygotowaniu, równie szybko znika z talerzy 🙂 Idealna alternatywa dla tradycyjnego murzynka 🙂
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) pokrojonej na kawałeczki,
- 500 g dyni Hokkaido, nieobranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki,
- 3-4 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem),
- 4 jajka,
- 60 g oleju kokosowego nierafinowanego/ masła klarowanego,
- 200 g mąki gryczanej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Dynię ugotować na parze, wystudzić. W międzyczasie przygotować formę keksową (długość 25 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać przez sitko.
- Do miski dodać ugotowaną, wystudzoną dynię, miód/ ksylitol, jaja, olej kokosowy/ masło klarowane. Całość zmiksować za pomocą blendera.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, cynamon i sodę. Całość dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną masę wlać do formy.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy