Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

19.10.2019 Dynia

Ciasto dyniowe z mąką gryczaną

Pyszne, delikatne w smaku ciasto dyniowe z mąką gryczaną. Szybkie w przygotowaniu, równie szybko znika z talerzy 🙂 Idealna alternatywa dla tradycyjnego murzynka 🙂

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) pokrojonej na kawałeczki,
  • 500 g dyni Hokkaido, nieobranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki,
  • 3-4 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem),
  • 4 jajka,
  • 60 g oleju kokosowego nierafinowanego/ masła klarowanego,
  • 200 g mąki gryczanej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia.

 

Przygotowanie:

  1. Dynię ugotować na parze, wystudzić. W międzyczasie przygotować formę keksową (długość 25 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  2. Mąkę przesiać przez sitko.
  3. Do miski dodać ugotowaną, wystudzoną dynię, miód/ ksylitol, jaja, olej kokosowy/ masło klarowane. Całość zmiksować za pomocą blendera.
  4. Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, cynamon i sodę. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Przygotowaną masę wlać do formy.
  6. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ