Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

18.12.2015 bezglutenowe ciasto czekolada deser

Ciasto mocno czekoladowe z polewą

Mamy okres jesienno – zimowy, który może być zarzewiem obniżenia samopoczucia. W efekcie jesteśmy smutni, zmarnowani. Z kolei, życie w ciągłym biegu sprzyja napadom na lodówkę po powrocie z pracy, w celu zdobycia szybkiego źródła energii, często w postaci pustych kalorii. Kobiety w okresie PMS ciągle poszukują czegoś słodkiego dla ukojenia nerwów. Również w sytuacji, gdy wpadnie do nas koleżanka z wizytą, zgodnie z szeroko pojętą polską gościnnością, należałoby ją czymś poczęstować.

Tak, węglowodany proste w postaci słodyczy często są dla nas pokusą. Niosą za sobą przyjemność, poczucie bezpieczeństwa (smak słodki często kojarzony jest z okresem dzieciństwa) oraz są źródłem endorfin, czyli spełniają funkcję pocieszyciela. Kupne łakocie niosą jednak ze sobą ryzyko spożywania wielu niepotrzebnych i co najważniejsze, niekorzystnych składników, jak na przykład: tłuszcze trans, duża ilość cukrów prostych, konserwantów, barwników, zapychaczy, spulchniaczy i wiele, wiele innych. W efekcie nasz organizm przeżywa szok, gdyż musi poradzić sobie w strawieniu i wydaleniu tych składników, dotąd często mu nieznanych.

Dziś proponuję Wam możliwość zdrowszej wersji ogólnie lubianego deseru jakim jest ciasto czekoladowe. Kto nie lubi czekolady? Oj, nie ma Was zbyt wielu 🙂

Nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności.

Zaczynamy!

Składniki:

CIASTO:

  • 2 jaja,
  • 1 dojrzały, średni banan,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 5 kasztanów jadalnych,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka białka (u mnie smak czekoladowy)
  • 4 daktyle,
  • 3 łyżki mleczka kokosowego.

PRZYGOTOWANIE

Kasztany ugotować i obrać. Olej kokosowy, miód i jaja zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę, wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec około 40 min.

POLEWA:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • mała garść orzechów laskowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 daktyle
  • 1 dojrzały banan.

Przygotowanie:

Daktyle zalać letnią wodą, pozostawić na 15 min. Banana i awokado pokroić, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Gdy konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać wodę z namoczonych daktyli. Opcjonalnie dosłodzić stewią/ksylitolem i gotowe.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ