Ciasto z jagodami
Bezglutenowe, bez nabiału, ale za to z jagodami – coś pysznego! Sezonowe owoce: maliny, borówki, jagody kuszą swoimi barwami i zapachem. Mijając ostatnio stoisko z tymi przysmakami, nie mogłam przejść obojętnie. Zakupiłam jagody z myślą o czekoladowo – owocowym cieście. W domu zabrałam się do roboty…
Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 1/4 szklanki mąki kasztanowej,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 3/4 szklanki mąki gryczanej,
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- 3 jaja,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1 szklanka jagód,
- 1 łyżka drobno pokrojonej gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- olej do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko razem z kakao i sodą oczyszczoną. Dodać ksylitol i wymieszać. Przy pomocy miksera połączyć wszystkie mokre składniki poza mlekiem kokosowym. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodawać składniki suche. Na końcu, wciąż mieszając, powoli dodać mleko kokosowe i część jagód.
Formę (24 cm x 14 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, skropić olejem kokosowymi. Masę przełożyć do formy i wrzucić resztę jagód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 25-30 minut. Ciasto nakłuć wykałaczką. Jeśli jest sucha wypiek jest gotowy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy