17.5.2020 biszkopt biszkopt owsiany ciasto deser mango mus z mango tort tort z mango
Ciasto z musem z mango
To mój prawdziwy hit! Według mojego męża ciasto to wygrywa w rankingu ciast i deserów. Orzeźwiające, delikatne, puszyste, po prostu PYSZNE! I ten owsiany biszkopt… tzw. niebo w gębie 😀
Zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki:
BISZKOPT OWSIANY:
- 4 jaja,
- 4 łyżki mąki owsianej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 1/3 szklanki masła klarowanego,
- szczypta soli,
- łyżka gorącej wody.
MUS Z MANGO:
- 600 g puree/ pulpy z mango,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 20 g żelatyny w proszku,
- 250 g serka mascarpone (można zastąpić dobrze schłodzonym mleczkiem kokosowym),
- 1 łyżka ksylitolu.
GLAZURA Z MANGO:
- 130 g puree/ gotowej pulpy z mango,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku (można zastąpić substancją zelującą agar).
Przygotowanie:
BISZKOPT OWSIANY:
Przygotować tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem (tylko spód, boków nie smarować). Nastawić piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu). Mąki wymieszać i przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany, cały czas mieszając, dodać stopniowo ksylitol (można użyć innego słodzidła) i masło klarowane. Do żółtek dodać gorącą wodę, wymieszać, dodać do piany i krótko miksować. Do ubitej piany dodać stopniowo mąkę, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia (cały czas pozostawić w formie).
MUS Z MANGO:
Mango obrać, usunąć pestkę. Zważyć – powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Zmiksować za pomocą blendera do otrzymania gładkiego puree. Można użyć też gotowej pulpy z mango.
W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia – kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Schłodzony serek mascarpone/ mleczko kokosowe ubić na sztywno z 1 łyżką ksylitolu. Do ubitego sera dodawać stopniowo, partiami, puree z mango, delikatnie mieszając. Całość mieszać krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug.
Na biszkopt wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
GLAZURA Z MANGO
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Puree/ pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.
Gotowy torcik wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie udekorować. Pokroić i podawać.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO! 😉
Brak komentarzy