Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

17.5.2020 biszkopt biszkopt owsiany ciasto deser mango mus z mango tort tort z mango

Ciasto z musem z mango

To mój prawdziwy hit! Według mojego męża ciasto to wygrywa w rankingu ciast i deserów. Orzeźwiające, delikatne, puszyste, po prostu PYSZNE! I ten owsiany biszkopt… tzw. niebo w gębie 😀

Zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu 🙂

Składniki:

BISZKOPT OWSIANY:

  • 4 jaja,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1/3 szklanki masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • łyżka gorącej wody.

MUS Z MANGO:

  • 600 g puree/ pulpy z mango,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 20 g żelatyny w proszku,
  • 250 g serka mascarpone (można zastąpić dobrze schłodzonym mleczkiem kokosowym),
  • 1 łyżka ksylitolu.

GLAZURA Z MANGO:

  • 130 g puree/ gotowej pulpy z mango,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (można zastąpić substancją zelującą agar).

Przygotowanie:

BISZKOPT OWSIANY:

Przygotować tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem (tylko spód, boków nie smarować). Nastawić piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu). Mąki wymieszać i przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany, cały czas mieszając, dodać stopniowo ksylitol (można użyć innego słodzidła) i masło klarowane. Do żółtek dodać gorącą wodę, wymieszać, dodać do piany i krótko miksować.  Do ubitej piany dodać stopniowo mąkę, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia (cały czas pozostawić w formie).

MUS Z MANGO:

Mango obrać, usunąć pestkę. Zważyć – powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Zmiksować za pomocą blendera do otrzymania gładkiego puree. Można użyć też gotowej pulpy z mango.

W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia – kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.

Schłodzony serek mascarpone/ mleczko kokosowe ubić na sztywno z 1 łyżką ksylitolu. Do ubitego sera dodawać stopniowo, partiami, puree z mango, delikatnie mieszając. Całość mieszać krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug.

Na biszkopt wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

GLAZURA Z MANGO

Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.

Puree/ pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

Gotowy torcik wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie udekorować. Pokroić i podawać.

Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO! 😉

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ