17.2.2019 brownie ciasto cukinia czekoladowe
Cukiniowe brownie
Bardzo delikatne, bardzo czekoladowe🍫, rozpływające się w ustach😍Świetnie sprawdzi się z owocami🍓🍓
Składniki:
- 1 starta cukinia,
- 3 łyżki kakao,
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady,
- 8 wydrylowanych i pokrojonych w słupki daktyli,
- 80 ml miodu pszczelego,
- 60 ml oleju kokosowego nierafinowanego + do wysmarowania,
- 2 łyżki mąki z płatków owsianych bezglutenowych (mogą być zwykłe),
- 50 g mielonych migdałów,
- 1 płaska łyżeczka sody/ proszku do pieczenia,
- 4 jajka.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować olejem kokosowym. Cukinię zetrzeć na małych oczkach tarki, odstawić na 3 minuty, odsączyć z soku. Daktyle połączyć z miodem, kawałkami czekolady i olejem w rondelku, gotować mieszając ok 5 minut na wolnym ogniu. Do masy z daktylami dodać mąkę, zmielone migdały, kakao, sodę/ proszek do pieczenia i cukinię. Następnie dodać jajka. Całość zmiksować na gładką masę i ubijać przez 3-5 minut. Masę przełożyć do formy i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut, do suchego patyczka.
😁😁😁
Brak komentarzy