Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

17.2.2019 brownie ciasto cukinia czekoladowe

Cukiniowe brownie

Bardzo delikatne, bardzo czekoladowe🍫, rozpływające się w ustach😍Świetnie sprawdzi się z owocami🍓🍓

Składniki:

  • 1 starta cukinia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady,
  • 8 wydrylowanych i pokrojonych w słupki daktyli,
  • 80 ml miodu pszczelego,
  • 60 ml oleju kokosowego nierafinowanego + do wysmarowania,
  • 2 łyżki mąki z płatków owsianych bezglutenowych (mogą być zwykłe),
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 1 płaska łyżeczka sody/ proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować olejem kokosowym. Cukinię zetrzeć na małych oczkach tarki, odstawić na 3 minuty, odsączyć z soku. Daktyle połączyć z miodem, kawałkami czekolady i olejem w rondelku, gotować mieszając ok 5 minut na wolnym ogniu. Do masy z daktylami dodać mąkę, zmielone migdały, kakao, sodę/ proszek do pieczenia i cukinię. Następnie dodać jajka. Całość zmiksować na gładką masę i ubijać przez 3-5 minut. Masę przełożyć do formy i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut, do suchego patyczka.

😁😁😁

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ