Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

29.12.2020 ciasto ciasto drożdżowe gwiazda z czekoladą

Czekoladowa gwiazda drożdżowa

Witajcie po świętach 😉🙃 Pewnie, jeszcze czujecie smak tych pyszności zjedzonych w Boże Narodzenie, a tu zaraz czas na Sylwestra i kolejne frykasy🙈🙉
Dziś mam propozycję dla fanów drożdżaków😋 Pięknie prezentująca się gwiazda z gorzką czekoladą🍫 Jeśli ktoś woli zamiast czekolady można użyć masy makowej😉 Ja planuję na Sylwestra zrobić właśnie wersję z makiem, chociaż muszę przyznać, że ta z czekoladą jest pyszna😁 A sam sposób wykonania takiej gwiazdy jest naprawdę prosty😉

Składniki🍽️:

Rozczyn:
👉 25 g świeżych drożdży
👉 1 łyżka mąki orkiszowej
👉 1 łyżka cukru
👉 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie owsiane).

Ciasto:
👉 300 g mąki orkiszowej
👉 200 g mąki owsianej
👉 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrolu
👉 szczypta soli himalajskiej
👉 1 jajko
👉 1/2 szklanki ciepłego mleka
👉 50 g masła klarowanego

Masa czekoladowa:
👉 1 tabliczka gorzkiej czekolady
👉 1 łyżeczka masła klarowanego.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na rozczyn połącz i wymieszaj, przykryj ścieteczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto, dodaj rozczyn i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godz. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, całość wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą z 4 części rozwałkuj do otrzymania placka o średnicy ok. 24 cm. Pierwszy placek posmaruj 2 łyżeczkami polewy czekoladowej, zostawiając brzegi. Ciasto układaj w następujący sposób: placek-polewa-placek-polewa-placek-polewa-placek. Na środku placka połóż wykrawacz do ciastek lub literatkę. Ciasto podziel na 16 równych części, na środku zostawiając kółko z ciasta. Ciasto zwijaj parami (1 kawałek 2 x w lewo, 2 kawałek 2 x w prawo) i sklej na końcu. Następnie ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.
Przepis od  kulinarne przygody wraz z moimi zmianami😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ