2.4.2020 ciastka ciasto czekolada czekoladowe kakao muffin muffiny
Czekoladowe muffiny
Dziś mam dla Was prawdziwy hit! Przepyszne, mocno czekoladowe muffiny. W smaku przypominają tradycyjne ciacha, natomiast są o wiele zdrowsze 🙂 Łączą w sobie smak, prostotę wykonania i zdrowy, prosty skład. Nic tylko piec 😉 Sami się zdziwicie jak szybko znikają ze stołu 😉
Wartość odżywcza (1 sztuka)
Energia: 111 kcal; białko 3,6 g; tłuszcz 5,6 g; węglowodany 16 g; błonnik 1,8 g
Składniki (na 12 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (130 g),
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (50 g),
- 2 łyżki gorzkiego kakao (20 g),
- 4 – 5 łyżek ksylitolu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ sody,
- 2 jaja kurze,
- 1 jogurt naturalny 2% tłuszczu (150 g),
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane, można zastosować krowie).
Przygotowanie:
- Płatki owsiane z wiórkami zmielić za pomocą blendera na mąkę.
- Do zmielonych płatków dodać kakao, ksylitol i proszek do pieczenia/ sodę. Całość dokładnie wymieszać.
- Do oddzielnej miski dodać jaja, jogurt oraz mleko roślinne, całość wymieszać za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Do suchych składników dodać masę jajeczno – jogurtową, dokładnie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do formy na muffiny. Do każdej porcji dodać kawałek (1/2 kostki) gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao).
- Formę z masą włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i piec przez 15 – 17 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy