Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

2.4.2020 ciastka ciasto czekolada czekoladowe kakao muffin muffiny

Czekoladowe muffiny

Dziś mam dla Was prawdziwy hit! Przepyszne, mocno czekoladowe muffiny. W smaku przypominają tradycyjne ciacha, natomiast są o wiele zdrowsze 🙂 Łączą w sobie smak, prostotę wykonania i zdrowy, prosty skład. Nic tylko piec 😉 Sami się zdziwicie jak szybko znikają ze stołu 😉

Wartość odżywcza (1 sztuka)

Energia: 111 kcal; białko 3,6 g; tłuszcz 5,6 g; węglowodany 16 g; błonnik 1,8 g

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (130 g),
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (50 g),
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (20 g),
  • 4 – 5 łyżek ksylitolu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ sody,
  • 2 jaja kurze,
  • 1 jogurt naturalny 2% tłuszczu (150 g),
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane, można zastosować krowie).

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane z wiórkami zmielić za pomocą blendera na mąkę.
  2. Do zmielonych płatków dodać kakao, ksylitol i proszek do pieczenia/ sodę. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Do oddzielnej miski dodać jaja, jogurt oraz mleko roślinne, całość wymieszać za pomocą widelca lub trzepaczki.
  4. Do suchych składników dodać masę jajeczno – jogurtową, dokładnie wymieszać.
  5. Gotową masę przełożyć do formy na muffiny. Do każdej porcji dodać kawałek (1/2 kostki) gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao).
  6. Formę z masą włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i piec przez 15 – 17 minut, do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ