Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

8.8.2021

Domowe jagodzianki

W końcu przyszedł czas na domowe jagodzianki! 😍
Łapcie przepis⬇️

Składniki na zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • łyżeczka cukru

Składniki (na ok. 8 większych szt.):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1/3 szklanki ksylitolu (lub trochę więcej, jeżeli lubisz bardzo słodkie wypieki)
  • 35 g masła klarowanego
  • ok. 300 g jagód do nadziewania + ksylitol/erytrol do ich posłodzenia

Składniki na kruszonkę

  • 60 g ksylitolu/erytrolu
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 30 g masła klarowanego

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj zaczyn. Do szklanki dodaj drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj ksylitol i przesianą mąkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
W misce utrzyj jaja i żółtka z ksylitolem na gładką masę.
Rozpuść masło klarowane i odstaw.
Do dużej miski dodaj obie mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i przygotowaną masę jajeczną. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.
Dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto.
Uformuj kulę, zostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłóż na blat i podziel na 8 (lub więcej) równych części. Przy użyciu wałka rozwałkuj kawałki ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Na środek dodaj ok. 2-3 łyżeczki jagód (lub ile zdołacie pomieścić) oraz ok. pół łyżeczki ksylitolu/erytrolu. Ciasto zalep delikatnie i dokładnie, aby jagody nie wypłynęły. Uformowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki połącz i dokładnie zagniataj do połączenia składników. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 minut.

Gotowe 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ