23.3.2020 mleko owsiane mleko roślinne oatmilk owies
Domowe mleko owsiane
W niedzielne, spokojne popołudnie naszła mnie ochota na kawę z mlekiem owsianym. Jest to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj mleka roślinnego, które dodaję do kawy. Niestety mleka nie było w domu, możliwość kupna ograniczona, ale na szczęście mój wzrok przyciągnęły leżące na kuchennej półce płatki owsiane. To jest to! Zrobię mleko owsiane.
Od razu wzięłam się do pracy.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- łyżeczka ksylitolu,
- woda.
Przygotowanie:
Płatki owsiane przesypałam do dużej miski i zalałam ciepłą wodą, pozostawiłam na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyłam namoczone płatki do malaksera, wlałam ok. 0,5 l wody i miksowałam na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Następnie przecedziłam za pomocą sitka (u mnie niestety kilkakrotnie, zdecydowanie bardziej polecam gazę).
Do mleka roślinnego dodałam ksylitol. Całość dokładnie wymieszałam. Gotowe 😉
Mleko owsiane świetnie sprawdzi się do kawy, koktajli, złotego mleka, owsianek czy wypieków. Ja używam je do kawy, ponieważ jest odżywcze, smaczne i nie wywołuje u mnie przykrych dolegliwości, w przeciwieństwie do mleka krowiego. U osób, które nie rezygnują z mleka zwierzęcego zachęcam do wypróbowania przepisu w celu urozmaicenia swojej diety 😉
Dlaczego warto pić mleko owsiane?
Zawarte w płatkach owsianych oraz mleku owsianym beta – glukany:
- obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (szczególnie polecane w zaburzeniach lipidowych),
- stabilizują poziom glukozy oraz insuliny, regulując tym samym gospodarkę węglowodanową organizmu,
- regulują poziom ciśnienia skurczowego i rozkurczowego (polecane przy nadciśnieniu tętniczym).
Na zdrowie!
Bibliografia
- Lange E. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 3 (70), 7 – 24.
- Gabiński M. i wspł. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 49 – 60.
Brak komentarzy