Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

23.3.2020 mleko owsiane mleko roślinne oatmilk owies

Domowe mleko owsiane

W niedzielne, spokojne popołudnie naszła mnie ochota na kawę z mlekiem owsianym. Jest to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj mleka roślinnego, które dodaję do kawy. Niestety mleka nie było w domu, możliwość kupna ograniczona, ale na szczęście mój wzrok przyciągnęły leżące na kuchennej półce płatki owsiane. To jest to! Zrobię mleko owsiane.

Od razu wzięłam się do pracy.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • woda.

Przygotowanie:

Płatki owsiane przesypałam do dużej miski i zalałam ciepłą wodą, pozostawiłam na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyłam namoczone płatki do malaksera, wlałam ok. 0,5 l wody i miksowałam na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Następnie przecedziłam za pomocą sitka (u mnie niestety kilkakrotnie, zdecydowanie bardziej polecam gazę).

Do mleka roślinnego dodałam ksylitol. Całość dokładnie wymieszałam. Gotowe 😉

Mleko owsiane świetnie sprawdzi się do kawy, koktajli, złotego mleka, owsianek czy wypieków. Ja używam je do kawy, ponieważ jest odżywcze, smaczne i nie wywołuje u mnie przykrych dolegliwości, w przeciwieństwie do mleka krowiego. U osób, które nie rezygnują z mleka zwierzęcego zachęcam do wypróbowania przepisu w celu urozmaicenia swojej diety 😉

Dlaczego warto pić mleko owsiane?

Zawarte w płatkach owsianych oraz mleku owsianym beta – glukany:

  • obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (szczególnie polecane w zaburzeniach lipidowych),
  • stabilizują poziom glukozy oraz insuliny, regulując tym samym gospodarkę węglowodanową organizmu,
  • regulują poziom ciśnienia skurczowego i rozkurczowego (polecane przy nadciśnieniu tętniczym).

Na zdrowie!

Bibliografia

  1. Lange E. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 3 (70), 7 – 24.
  2. Gabiński M. i wspł. Prozdrowotne właściwości  owsa i produktów owsianych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 49 – 60.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ