29.4.2020 kurczak kurczak w panierce obiad przystawka stripsy
Domowe stripsy
Domowe stripsy w panierce z płatków kukurydzianych. Soczyste, bez smażenia.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka/ indyka,
- 50 g mąki ryżowej,
- 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane),
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych bez cukru,
- 1 jajko,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól himalajska, pieprz, chili, papryka słodka, kurkuma.
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- szczypta pieprzu,
- kilka kropel oliwy aromatyzowanej.
Przygotowanie:
Filety pokrój na kawałki wielkości ok. 3 cm, dopraw. W rękach lub za pomocą blendera rozdrobnij płatki kukurydziane i przesyp do miseczki. Następnie wymieszaj w osobnej miseczce mąkę, jajko i mleko roślinne, dodaj sól, pieprz i obie papryki. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj mleko, jeżeli za rzadka – mąki. Kawałki kurczaka/ indyka najpierw zamocz w masie jajecznej, a następnie panieruj w płatkach i wyłóż na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na koniec wszystkie kawałki skrop oliwą, posól i do wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20 min. Gotowe stripsy podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy