Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

29.4.2020 kurczak kurczak w panierce obiad przystawka stripsy

Domowe stripsy

Domowe stripsy w panierce z płatków kukurydzianych. Soczyste, bez smażenia.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka/ indyka,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane),
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych bez cukru,
  • 1 jajko,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól himalajska, pieprz, chili, papryka słodka, kurkuma.

Sos czosnkowy:

  • 1 jogurt naturalny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta pieprzu,
  • kilka kropel oliwy aromatyzowanej.

Przygotowanie:

Filety pokrój na kawałki wielkości ok. 3 cm, dopraw. W rękach lub za pomocą blendera rozdrobnij płatki kukurydziane i przesyp do miseczki. Następnie wymieszaj w osobnej miseczce mąkę, jajko i mleko roślinne, dodaj sól, pieprz i obie papryki. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj mleko, jeżeli za rzadka – mąki. Kawałki kurczaka/ indyka najpierw zamocz w masie jajecznej, a następnie panieruj w płatkach i wyłóż na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na koniec wszystkie kawałki skrop oliwą, posól i do wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20 min. Gotowe stripsy podawaj z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ