6.2.2019 bezglutenowy chleb
Domowy chleb bezglutenowy
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam awokado!🥑🥑🥑 Mogę jeść je nawet same z pieczywem, a najlepiej jeśli jest to chleb bezglutenowy własnej roboty 🍞👩🍳
Chleb ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku 😀 co ważne – bardzo łatwo się kroi i nie rozpada się. 😍
Składniki:
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych,
- 350 g kaszy gryczanej białej,
- woda,
- przyprawy wg uznania: (u mnie) sól himalajska, czosnek niedźwiedzi.
Przygotowanie:
- Płatki z kaszą wsyp do miski. Zalej wodą do przykrycia. Odstaw na 24 godziny. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
- Następnie odcedź kaszę z płatkami, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj przyprawy, całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostaw w zimnym piekarniku na dobę do wyrośnięcia.
- Po 24 godzinach włącz piekarnik i piecz chleb 50-55 minut w 200 stopni C.
Skład jest zachwycający –> bez zbędnych dodatków + łatwość przygotowania = chleb idealny 😁😁
SMACZNEGO!😊
Brak komentarzy