Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

6.2.2019 bezglutenowy chleb

Domowy chleb bezglutenowy

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam awokado!🥑🥑🥑 Mogę jeść je nawet same z pieczywem, a najlepiej jeśli jest to chleb bezglutenowy własnej roboty 🍞👩‍🍳

Chleb ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku 😀 co ważne – bardzo łatwo się kroi i nie rozpada się. 😍

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych,
  • 350 g kaszy gryczanej białej,
  • woda,
  • przyprawy wg uznania: (u mnie) sól himalajska, czosnek niedźwiedzi.

Przygotowanie:

  1. Płatki z kaszą wsyp do miski. Zalej wodą do przykrycia. Odstaw na 24 godziny. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
  2. Następnie odcedź kaszę z płatkami, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj przyprawy, całość dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pozostaw w zimnym piekarniku na dobę do wyrośnięcia.
  5. Po 24 godzinach włącz piekarnik i piecz chleb 50-55 minut w 200 stopni C.

Skład jest zachwycający –> bez zbędnych dodatków + łatwość przygotowania = chleb idealny 😁😁

SMACZNEGO!😊

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ