Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

30.5.2021

Drożdżowe ciasto z owocami

Sezon na rabarbar trwa, więc trzeba z niego korzystać. Łapcie przepis na proste i smaczne ciacho😁

Składniki🍽️:
Rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie owsiane).

Ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej
  •  200 g mąki owsianej
  •  4-5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g oliwy.

Dodatki:

  •  mus truskawkowy
  • łyżeczka ksylitolu
  • 2 gałązki rabarbaru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na rozczyn połącz i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto, dodaj rozczyn i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godz. Truskawki zmiksuj na gładko, dodaj ksylitol lub erytrytol, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na szerokość ok. 0,5 cm. Ciasto wysmaruj musem truskawkowym, zostawiając 1 cm marginesy. Dodaj kawałki rabarbaru. Całość zwiń w rulon. Ciasto podziel na ok. 2 cm kawałki (tzw. ślimaczki). Ślimaczki ułóż w formie o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstaw na 10 minut. Następnie, piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut. Wystudzone ciasto oprósz zmielonym ksylitolem.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ