6.1.2017 brownie czekolada Dynia
Dyniowe brownie
Na Święto Trzech Króli przyszedł czas na króla wśród ciast – dyniowe brownie. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, ponadto bezglutenowe, bez jaj, bez nabiału jest odpowiednie dla alergików.
To ciasto zdobyło już serce niejednej osoby – może zdobędzie i Twoje?
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni,
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 2 łyżki mąki kokosowej/gryczanej,
- 1/4 szklanki oleju kokosowego,
- 50 ml mleka roślinnego,
- 8 daktyli,
- 2 łyżki kakao,
- 1 wanilia,
- 1 łyżka miodu (może być ksylitol),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 90%).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować, wystudzić. Dynię umyć, pokroić na kawałki, ugotować na parze na puree, wystudzić. Daktyle zalać ciepłą wodą na min. 15 min. Wszystkie składniki (poza czekoladą) połączyć i zblendować na gładką masę. Czekoladę pokroić na drobną kostkę, dodać do masy. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 oC przez 60 min. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy