Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

6.1.2017 brownie czekolada Dynia

Dyniowe brownie

Na Święto Trzech Króli przyszedł czas na króla wśród ciast – dyniowe brownie. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, ponadto bezglutenowe, bez jaj, bez nabiału jest odpowiednie dla alergików.
To ciasto zdobyło już serce niejednej osoby – może zdobędzie i Twoje?

Składniki:

  •  1 szklanka puree z dyni,
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki mąki kokosowej/gryczanej,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 50 ml mleka roślinnego,
  • 8 daktyli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 wanilia,
  • 1 łyżka miodu (może być ksylitol),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 90%).

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować, wystudzić. Dynię umyć, pokroić na kawałki, ugotować na parze na puree, wystudzić. Daktyle zalać ciepłą wodą na min. 15 min. Wszystkie składniki (poza czekoladą) połączyć i zblendować na gładką masę. Czekoladę pokroić na drobną kostkę, dodać do masy. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 oC przez 60 min. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ