26.8.2020 amarantus bezglutenowe ciasta ciasteczka ciastka czekoladowe deser kakao kakaowe podwieczorek
Ekspresowe ciastka amarantusowe
Ciastka, które przygotowuje się w 20 minut. Szybkie i proste w przygotowaniu. Są miękkie, a zarazem lekko chrupiące i jak pachną… XD
Musicie je spróbować.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/4 szklanki poppingu z amarantusa,
- 2 jaja,
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego/ masła klarowanego,
- 1/4 szklanki ksylitolu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładać porcję ciasta za pomocą małej łyżeczki i formować kuleczki, które należy spłaszczyć na blaszce. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 – 15 minut.
Ostudzone ciasteczka można udekorować czekoladą. Ja w kąpieli wodnej roztopiłam gorzką czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego nierafinowanego 😉
Smacznego 🙂
Brak komentarzy