Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

10.2.2021 ciastka deser faworki róże karnawałowe Tłusty Czwartek wypieki

Faworki w kształcie róż

Moja propozycja na tłusty czwartek – faworki w kształcie róż🌹
Piękne i smaczne, zrobiłam w 2 wersjach – pieczonej i smażonej. Jedna i druga jest smaczna, ale wiadomo pieczone są zdrowsze😉 Przygotowanie faworków to nic trudnego, a smak i wygląd są najlepszą nagrodą 😉


Przepis na 10 sztuk:

👉 200 g mąki orkiszowej białej
👉 30 g mąki owsianej
👉 4 żółtka
👉 20 g masła klarowanego
👉 10 g octu spirytusowego
👉 15 g ksylitolu
👉 szczypta soli himalajskiej
👉 100 g jogurtu naturalnego
👉 białko, roztrzepane do posmarowania
👉 400 g masła klarowanego do smażenia (jeśli wolisz piec faworki to pomiń tę pozycję 😉)
👉 2 łyżki zmielonego ksylitolu, do posypania
👉 10 łyżeczek dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

Do robota kuchennego dodaj 2 mąki, żółtka, masło, ocet, jogurt i sól, wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy (możesz też wyrabiać ciasto ręcznie💪). Wyrobione ciasto zagnieć jeszcze chwilę i włóż do miski, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto, a następnie obij je wałkiem z każdej strony w celu napowietrzenia ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanek lub foremek o średnicy 5; 6,5 i 8 cm wycinaj krążki. Każdy krążek ponacinaj w 4 miejscach. Środek największego kółka posmaruj białkiem, na środku ułóż średniej wielkości kółko tak, aby miejsca nacięć nie pokrywały się, posmaruj białkiem i ułóż najmniejsze kółko. Środek dociśnij palcem, aby wszystkie warstwy się połączyły. Tak przygotowane róże smaż w rozgrzanym tłuszczu do wypłynięcia lub piecz w 180 stopniach C przez ok 15-20 minut.
Gotowe róże posyp pudrem z ksylitolu i na środku dodaj 1 lub 1/2 łyżeczki dżemu.
Smacznego 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ