Gofry gryczano - owsiane
Istnie królewskie śniadanie – gofry, pesto bazyliowe, rukola, feta z mleka koziego i owczego, suszone pomidory. Gofry zniknęły bardzo szybko 😁
Przepis na gofry znalazłam na Cook it Lean. Gofry robi się szybko i wychodzą idealne, lekko chrupiące. Można je zrobić na słono czy na słodko. U nas zdecydowanie królują te na słono 🙂😉
Łapcie przepis!
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego,
- 4 jajka,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 5 łyżek mąki gryczanej,
- 3 łyżki mąki ryżowej,
- sól himalajska do smaku.
Przygotowanie:
Jaja miksujemy razem z mlekiem kokosowym i sodą. Następnie stopniowo dodajemy obie mąki i miksujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Nastawiamy gofrownicę i smarujemy olejem kokosowym. Nakładamy po 1/2 chochelki ciasta na gofra (choć to tak naprawdę zależy od gofrownicy) i smażymy aż będą przyrumienione i chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy