19.7.2021
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania – próbowaliście kiedyś?🙃
Jak dla mnie bomba! Są proste w przygotowaniu, a smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków😋
⬇️⬇️⬇️
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego mielonego najlepiej z łopatki)
- 2 średnie cebule – ok. 200 g
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100 g ryżu
- 500 g białej kapusty
- sól, pieprz.
Składniki na sos pomidorowy:
- 700 ml bulionu
- 500 ml passaty pomidorowej z butelki
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperek do oprószenia dania
- jogurt naturalny gęsty do zabielenia.
Przygotowanie:
Białą kapustę drobno poszatkuj, a następnie przełóż do miski, wsyp płaską łyżeczkę soli i wymieszaj. Przez chwilę (około minutę) pognieć kapustę w rękach, by dokładnie otoczyła się w soli. Odstaw na bok na około 15 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie zlej nadmiar wody puszczonej przez kapustę.
Biały ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Do dużej miski wrzuć mięso, dodaj cebulę, czosnek, jajko oraz sól i pieprz. Wyrabiaj masę mięsną przez około 5 minut (nie krócej), by ją napowietrzyć.
Do wyrobionego mięsa mielonego dodaj ryż i wyrabiaj przez kolejną minutę. Na koniec dodaj poszatkowaną i odsączoną białą kapustę. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj ok. 12 średnich owalnych kotletów.
Przygotowane kotlety włóż do dobrze rozgrzanego parowaru i gotuj ok 15-20 minut.
Ugotowane gołąbki przełóż do naczynia lub na talerze. W rondelku połącz i wymieszaj wszystkie składniki na sos (poza jogurtem) . Gotuj ok. 10 – 15 minut, a następnie dodaj jogurt. Gotowym sosem zalej gołąbki. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego 😉
Brak komentarzy