Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

19.7.2021

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania – próbowaliście kiedyś?🙃
Jak dla mnie bomba! Są proste w przygotowaniu, a smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków😋
⬇️⬇️⬇️

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego mielonego najlepiej z łopatki)
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g ryżu
  • 500 g białej kapusty
  • sól, pieprz.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 700 ml bulionu
  • 500 ml passaty pomidorowej z butelki
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek do oprószenia dania
  • jogurt naturalny gęsty do zabielenia.

Przygotowanie:

Białą kapustę drobno poszatkuj, a następnie przełóż do miski, wsyp płaską łyżeczkę soli i wymieszaj. Przez chwilę (około minutę) pognieć kapustę w rękach, by dokładnie otoczyła się w soli. Odstaw na bok na około 15 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie zlej nadmiar wody puszczonej przez kapustę.
Biały ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Do dużej miski wrzuć mięso, dodaj cebulę, czosnek, jajko oraz sól i pieprz. Wyrabiaj masę mięsną przez około 5 minut (nie krócej), by ją napowietrzyć.
Do wyrobionego mięsa mielonego dodaj ryż i wyrabiaj przez kolejną minutę. Na koniec dodaj poszatkowaną i odsączoną białą kapustę. Dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj ok. 12 średnich owalnych kotletów.
Przygotowane kotlety włóż do dobrze rozgrzanego parowaru i gotuj ok 15-20 minut.
Ugotowane gołąbki przełóż do naczynia lub na talerze. W rondelku połącz i wymieszaj wszystkie składniki na sos (poza jogurtem) . Gotuj ok. 10 – 15 minut, a następnie dodaj jogurt. Gotowym sosem zalej gołąbki. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ