28.10.2020 Dynia granola płatki śniadanie
Granola z dyni
Czas na dyniowe przysmaki, czyli typowo jesienne klimaty🍁🍂
Proponuję Wam pyszną, pachnącą cynamonem granolę 😁
Lubicie dynię? Dla mnie jest fantastyczna, można ją przygotować na 1000 sposobów 😉👩🍳👨🍳
A granola mnie zachwyciła😊🥣
Łapcie przepis!
Wartości odżywcze 1 porcji🍽️:
Energia 358 kcal; białko 9,9 g; tłuszcz 22 g; węglowodany 34 g; błonnik 5,9 g
Składniki na 10 porcji:
- 200 g puree z dyni🎃 (dynię pokroić, obrać ze skórki, gotować na parze do miękkości lub piec w piekarniku w 200 stpniach C,
- 70 g daktyli,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g migdałów,
- 40 g oleju kokosowego nierafinowanego🥥,
- szczypta soli,
- 300 g płatków owsianych górskich,
- 50 g pestek dyni,
- 50 g nasion słonecznika,
- przyprawy (1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 – 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru).
Sposób przygotowania👩🍳:
Przyprawy połączyć i zmiksować za pomocą blendera lub rozdrobnić za pomocą moździerza. Odstawić.
Orzechy, pestki dyni, słonecznik, migdały rozdrobnić. Puree z dyni, daktyle, olej i sól połączyć i zmiksować. Dodać rozdrobnione orzechy i nasiona, całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać przyprawy i całość ponownie wymieszać. Granolę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie. Piec w temperaturze 160 stopni C (termoobieg), następnie przemieszać granolę, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C termoobieg i piec kolejne 30 minut. Co ok. 10 minut przemieszać granolę. Gotową i wystudzoną granolę przełożyć do słoiczka.
Gotowe 😁
Brak komentarzy