Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

28.10.2020 Dynia granola płatki śniadanie

Granola z dyni

Czas na dyniowe przysmaki, czyli typowo jesienne klimaty🍁🍂
Proponuję Wam pyszną, pachnącą cynamonem granolę 😁
Lubicie dynię? Dla mnie jest fantastyczna, można ją przygotować na 1000 sposobów 😉👩‍🍳👨‍🍳
A granola mnie zachwyciła😊🥣

Łapcie przepis!

Wartości odżywcze 1 porcji🍽️:
Energia 358 kcal; białko 9,9 g; tłuszcz 22 g; węglowodany 34 g; błonnik 5,9 g

Składniki na 10 porcji:

  • 200 g puree z dyni🎃 (dynię pokroić, obrać ze skórki, gotować na parze do miękkości lub piec w piekarniku w 200 stpniach C,
  • 70 g daktyli,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 40 g oleju kokosowego nierafinowanego🥥,
  • szczypta soli,
  • 300 g płatków owsianych górskich,
  • 50 g pestek dyni,
  • 50 g nasion słonecznika,
  • przyprawy (1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 – 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru).

Sposób przygotowania👩‍🍳:

Przyprawy połączyć i zmiksować za pomocą blendera lub rozdrobnić za pomocą moździerza. Odstawić.
Orzechy, pestki dyni, słonecznik, migdały rozdrobnić. Puree z dyni, daktyle, olej i sól połączyć i zmiksować. Dodać rozdrobnione orzechy i nasiona, całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać przyprawy i całość ponownie wymieszać. Granolę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie. Piec w temperaturze 160 stopni C (termoobieg), następnie przemieszać granolę, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C termoobieg i piec kolejne 30 minut. Co ok. 10 minut przemieszać granolę. Gotową i wystudzoną granolę przełożyć do słoiczka.
Gotowe 😁

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ