Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

15.2.2016 bezglutenowe crumble deser śniadanie

Gruszkowo - jabłkowe crumble

Walentynki już za nami, jednak to nie znaczy, że mamy zapomnieć o romantycznych chwilach spędzonych we dwoje. Wręcz przeciwnie, każdy dzień w roku powinien być Dniem Zakochanych. Musimy dbać o swoją miłość, dlatego nie powinniśmy zapominać o afrodyzjakach w zwykłych, codziennych posiłkach. Dziś proponuję Wam pomysł na pyszny, aromatyczny deser, czyli gruszkowo – jabłkowe crumble. Niby nic nadzwyczajnego – pokrojone owoce i kruszonka, jednak tajemnica smaku tej potrawy tkwi w afrodyzjakach. Dużo cynamonu, szczypta goździków, kardamonu, imbiru, rozmarynu i oleju kokosowego nadadzą naszym crumble niepowtarzalnego smaku i miłosnego czaru.

Składniki (2 porcje):

  • 1 duża, dojrzała gruszka,
  • 1 średnie jabłko,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • cynamon (według uznania),
  • 1 łyżeczka miodu/ksylitolu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta goździków,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru,
  • domowa czekolada – 2 kostki (przepis znajdziecie  tutaj).

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać i ugotować w małej ilości wody. Wystudzić. Dodać łyżkę wiórków kokosowych i olej kokosowy, goździki, miód/ksylitom i dokładnie zblendować. Jabłko i gruszkę pokroić na drobną kostkę, podgrzać w rondelku, dodać cynamon, starty imbir, kardamon, rozmaryn, dokładnie wymieszać. Owoce włożyć do kokilki, przykryć dokładnie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut (do czasu aż kruszonka się zarumieni). Podawać z łyżką jogurtu naturalnego i czekoladą domową. SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ