11.12.2020 cieciorka dla wegan Dynia Hummus kolacja pasta do kanapek przekąska śniadanie wege wegetariańskie
Hummus z dyni z masłem orzechowym
Pyszna alternatywa dla mięsnych dodatków do kanapek… Sami wypróbujcie 😉
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni,
- 3 łyżki masła orzechowego (u mnie fistaszkowe, ale można użyć dowolnego),
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 220 g białej ciecierzycy (moczonej kilka godzin lub z puszki), odsączonej z zalewy (zalewę należy zachować),
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego,
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- czosnek niedźwiedzi lub natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
Puree z dyni połącz z cieciorką i zmiksuj na gładko. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie na gładko. Hummus posyp czosnkiem niedźwiedzim lub posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 😉
Brak komentarzy