Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

11.12.2020 cieciorka dla wegan Dynia Hummus kolacja pasta do kanapek przekąska śniadanie wege wegetariańskie

Hummus z dyni z masłem orzechowym

Pyszna alternatywa dla mięsnych dodatków do kanapek… Sami wypróbujcie 😉

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 3 łyżki masła orzechowego (u mnie fistaszkowe, ale można użyć dowolnego),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 220 g białej ciecierzycy (moczonej kilka godzin lub z puszki), odsączonej z zalewy (zalewę należy zachować),
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego,
  • 1/2 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • czosnek niedźwiedzi lub natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Puree z dyni połącz z cieciorką i zmiksuj na gładko. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie na gładko. Hummus posyp czosnkiem niedźwiedzim lub posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ