24.11.2019 Hummus
Hummus z tahini
Hummus – świetny dodatek do pieczywa, alternatywa dla wędlin i serów. Bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny 🙂 Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 50 g sezamu,
- 80 g oliwy z oliwek (może być olej słonecznikowy tłoczony na zimno),
- 400 g ciecierzycy białej,
- 20 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Tahini:
- Sezam delikatnie podprażyć na suchej patelni.
- Sezam razem z oliwą (ok. 30 g) lub innym olejem roślinnym dokładnie zmiksować za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić.
Hummus:
- Ciecierzycę moczyć przez min. na 12 godz., odsączyć i gotować do miękkości we wrzącej wodzie.
- Gotową ciecierzycę połączyć z oliwą (50 g), sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pasta tahini. Całość zmiksować na gładko.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Gotowe 🙂
Brak komentarzy