Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

13.8.2020 Hummus kolacja pasta placki podpłomyk podpłomyki suszone pomidory wegetariańskie

Humus z suszonymi pomidorami i podpłomykami

Kto lubi smak suszonych pomidorów to ten przepis z pewnością pokocha. Wyrazisty w smaku humus z delikatnymi podpłomykami to świetny pomysł na śniadanie czy kolację.

Zapraszam do przepisu 😉

Składniki (na 2 porcje):

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na kawałeczki,
  • 220 g białej ciecierzycy (moczonej kilka godzin lub z puszki), odsączonej z zalewy (zalewę należy zachować),
  • 25 g zalewy z ciecierzycy,
  • 25 g wody mineralnej,
  • 20 g soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 25 g pasty tahini,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na kawałki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę.

PODPŁOMYKI (składniki na 6 sztuk):

  • 35 g płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej,
  • 250 g wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 50 g oliwy z oliwek,
  • 100 g mąki orkiszowej (można zastosować żytnią lub inną),
  • 160 g mąki chlebowej (lub innej),
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej.

Przygotowanie:

Płatki owsiane za pomocą blendera zmiksować na mąkę. Ciepłą, niegorącą wodę, wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać miód i oliwę z oliwek. Do drożdży dodać mąkę orkiszową i sól. Ciasto pozostawić w misce przez ok. 30 minut do wyrośnięcia. W dalszej kolejności dodać mąkę chlebową i zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie wyrabiać. Ciasto powinno być kleiste. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

Z ciasta formować podpłomyki. Na rozgrzanej, suchej patelni podpiekać placki, z każdej strony. Gotowe podpłomyki podawać z humusem 😉

 

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ