25.9.2017 cynamon Jabłka jesień tarta
Jesienna tarta z jabłkami
Pyszna tarta pachnąca cynamonem i jabłkami, idealna na jesienne dni.
Składniki:
CIASTO:
- 1 jajko,
- 100 g masła (może być klarowane ghee),
- 2 łyżki miodu,
- 150 g mąki orkiszowej,
- 1 szczypta soli himalajskiej.
NADZIENIE:
- 500 g kwaśnych jabłek,
- 1 łyżka miodu,
- 15 g skrobi z tapioki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
KRUSZONKA:
- 150 g mąki orkiszowej,
- 3 łyżki miodu (może być erytrol/ ksylitol),
- 80 g masła,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Masło, żółtko, miód, mąkę i sól połączyć, wymieszać i ugniatać do czasu aż ciasto będzie wyrobione. Z przygotowanej masy uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 o C, natłuścić formę do tarty o wymiarach 22 – 24 cm. Wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć do formy, wyrównać i utworzyć ok. 2 – 3 cm brzeg. Ciasto posmarować schłodzonym białkiem i ponakłuwać widelcem, piec 10 minut. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do rondelka włożyć jabłka, cynamon i miód, gotować ok. 15 minut. Przygotowane nadzienie wyłożyć na gotowy spód. Następnie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i zagnieść aż powstanie sypka kruszonka. Jabłkowe nadzienie pokryć kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika (180 o C) piec góra – dół około 35 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy