Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

25.9.2017 cynamon Jabłka jesień tarta

Jesienna tarta z jabłkami

Pyszna tarta pachnąca cynamonem i jabłkami, idealna na jesienne dni.

Składniki:

CIASTO:

  • 1 jajko,
  • 100 g masła (może być klarowane ghee),
  • 2 łyżki miodu,
  • 150 g mąki orkiszowej,
  • 1 szczypta soli himalajskiej.

NADZIENIE:

  • 500 g kwaśnych jabłek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 15 g skrobi z tapioki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

KRUSZONKA:

  • 150 g mąki orkiszowej,
  • 3 łyżki miodu (może być erytrol/ ksylitol),
  • 80 g masła,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Masło, żółtko, miód, mąkę i sól połączyć, wymieszać i ugniatać do czasu aż ciasto będzie wyrobione. Z przygotowanej masy uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 o C, natłuścić formę do tarty o wymiarach 22 – 24 cm. Wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć do formy, wyrównać i utworzyć ok. 2 – 3 cm brzeg. Ciasto posmarować schłodzonym białkiem i ponakłuwać widelcem, piec 10 minut. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do rondelka włożyć jabłka, cynamon i miód, gotować ok. 15 minut. Przygotowane nadzienie wyłożyć na gotowy spód. Następnie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i zagnieść aż powstanie sypka kruszonka. Jabłkowe nadzienie pokryć kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika (180 o C) piec góra – dół około 35 minut.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ