Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

20.10.2019 Jabłka Kasztany

Kasztanowa szarlotka

Za oknami już praktycznie jesień… różnobarwny dywan stworzony z liści ozdobił mój ulubiony park…Dziś przechodząc przez ten właśnie park stwierdziłam, że jest to odpowiedni moment na upieczenie…szarlotki! Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze szarlotka kojarzyła się z jesienią – smak jabłek i cynamonu ? Akurat dobrze się złożyło, gdyż właśnie otrzymałam dostawę swojskich jabłek (jak one pięknie pachną…i ten smak!) od rodziców, więc nie pozostało mi nic innego, tylko wziąć się do roboty ?

 

Przepis jest bardzo prosty, a szarlotka delikatna w smaku, oczywiście z nutą cynamonu 😉

CIASTO:

  • 250 g mąki kasztanowej,
  • 50 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)/ mąki kokosowej,
  • 130 g masła,
  • 2 łyżki miodu (można zamienić na ksylitol),
  • 1 jajko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

NADZIENIE:

  • 5 średnich jabłek (najlepiej, żeby były kwaśne),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 jajko,
  • łyżka miodu (można zastąpić ksylitolem).

PRZYGOTOWANIE:

Wiórki rozdrabniamy za pomocą blendera (można użyć gotowej mąki kokosowej). Do przesianej mąki kasztanowej dodajemy zmielone wiórki, pokrojone w kostkę masło, jajko, miód i sodę. Wszystko razem ugniatamy wyrabiając ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części (większą i mniejszą). Większą część rozwałkowujemy tak cienko, aby się nie kruszyła. Wykładamy nią formę na tartę i nakłuwamy widelcem. Mniejszą część zawijamy w papier do pieczenia/ folię aluminiową. Obie wkładamy na 20 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Myjemy jabłka, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cynamonem, jajkiem i miodem. Nadzienie wykładamy na schłodzony spód w formie, a na wierzchu układamy małe części ciasta.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (termoobieg) i pieczemy ok. 20 min.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ