18.8.2017
Kefirowe placuszki z borówkami
Mięciutkie, delikatne i puszyste – placki z borówkami. Do ich przygotowania wystarczy tylko 15 minut 🙂
Składniki na 14-16 sztuk:
- 1 jajko,
- 200 ml kefiru,
- 2 łyżki miodu/ ksylitolu,
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
- szczypta soli himalajskiej,
- kilka kropel soku z cytryny,
- 2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie 1 szklanka gryczanej i 1 szklanka kasztanowej),
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki borówek/ jagód/ malin / truskawek.
Przygotowanie:
Kefir wymieszać z jajkiem, miodem/ ksylitolem, olejem, solą i sokiem z cytryny. Mąkę bezglutenową przesiać wraz z sodą do masy z kefirem. Dodać kilka borówek i całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (u mnie olej kokosowy) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawać z dowolnymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy