Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

17.11.2015 siemię lniane śniadanie

Kokosowo - owocowa siemianka

Masz już dość owsianki? Szukasz alternatywy?

Masz szczęście! Oto i ona – smaczna, pożywna, kusząco owocowa w doborowym towarzystwie kokosa i migdałów. Stanowi świetny probiotyk. Zgrany zespół siemienia lnianego i babki płesznik dostarczy organizmowi spore ilości błonnika oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Ponadto ureguluje pracę przewodu pokarmowego. Mleczko kokosowe nada niepowtarzalnego smaku, jogurt naturalny pomoże w odbudowie flory bakteryjnej oraz dostarczy witaminy A, B2, B12, K2. Śliwka z sokiem z czarnego bzu to bogate źródła antyoksydantów, które wspomogą funkcjonowanie organizmu oraz ochronią nas przed infekcjami.

Składniki (1 porcja):

  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka ziaren babki płesznik,
  • 150 ml wody,
  • ½ puszki (165 ml) mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (domowego),
  • 2 łyżki soku z czarnego bzu,
  • 1 śliwka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Siemię lniane i ziarna babki płesznik zmielić. Do rondelka wlać wodę, dodać zmieloną mieszankę, cały czas mieszając gotować do uzyskania żelu. Dodać mleczko kokosowe i cynamon. Gdy mleczko się rozpuści zdjąć rondel z ognia, siemiankę przelać do miseczki. Dodać jogurt naturalny i sok z czarnego bzu. Całość posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Dodać pokrojoną śliwkę i gotowe.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ