17.11.2015 siemię lniane śniadanie
Kokosowo - owocowa siemianka
Masz już dość owsianki? Szukasz alternatywy?
Masz szczęście! Oto i ona – smaczna, pożywna, kusząco owocowa w doborowym towarzystwie kokosa i migdałów. Stanowi świetny probiotyk. Zgrany zespół siemienia lnianego i babki płesznik dostarczy organizmowi spore ilości błonnika oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Ponadto ureguluje pracę przewodu pokarmowego. Mleczko kokosowe nada niepowtarzalnego smaku, jogurt naturalny pomoże w odbudowie flory bakteryjnej oraz dostarczy witaminy A, B2, B12, K2. Śliwka z sokiem z czarnego bzu to bogate źródła antyoksydantów, które wspomogą funkcjonowanie organizmu oraz ochronią nas przed infekcjami.
Składniki (1 porcja):
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka ziaren babki płesznik,
- 150 ml wody,
- ½ puszki (165 ml) mleczka kokosowego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (domowego),
- 2 łyżki soku z czarnego bzu,
- 1 śliwka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Siemię lniane i ziarna babki płesznik zmielić. Do rondelka wlać wodę, dodać zmieloną mieszankę, cały czas mieszając gotować do uzyskania żelu. Dodać mleczko kokosowe i cynamon. Gdy mleczko się rozpuści zdjąć rondel z ognia, siemiankę przelać do miseczki. Dodać jogurt naturalny i sok z czarnego bzu. Całość posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Dodać pokrojoną śliwkę i gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy