1.2.2018 budyń kasza jaglana kokos
Kokosowo - waniliowy budyń jaglany
Smak dzieciństwa – dla większości z nas smaki te przynoszą miłe wspomnienia. Dla mnie smakiem kojarzonym z czasem beztroskiego dzieciństwa jest budyń waniliowy z syropem malinowym. Ostatnio, w chłodny zimowy dzień naszła mnie ochota na taki właśnie rozgrzewający, słodki deser.
Postanowiłam działać…najpierw w sklepie sięgnęłam po saszetkę z budyniem i zaczęłam czytać skład: skrobia modyfikowana, wanilia (0,2%), barwniki, aromaty…i od razu mi się odechciało…
Stanęło więc na własnym pomyśle, czyli na jaglanym budyniu z sosem jagodowym 🙂
Przepis okazał się banalnie prosty, podobnie jak wykonanie… a co najważniejsze budyń jaglany pozwolił mi bez wyrzutów sumienia zaspokoić moją chęć na słodki deser.
Dodatkowo, kombinacji smakowych jest wiele, można zrobić budyń czekoladowy z dodatkiem daktyli i kakao, waniliowy, kokosowy na mleczku czy z ulubionymi owocami. Co tylko nam się zamarzy. Ja, ze względu na moją słabość do wanilii, zdecydowałam się na budyń kokosowy z wanilią.
Pamiętajmy, by przygotowując deser myśleć nie tylko o jego walorach smakowych, ale również (i przede wszystkim) o zawartych w nich składnikach odżywiających nasz organizm.
Zapraszam do wypróbowania przepisu
Składniki (2 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka kokosowego (bez cukru),
- 1 laska wanilii,
- 1,5 łyżki miodu,
- 3 łyżki śmietanki kokosowej (stała część mleczka kokosowego),
- jagody mrożone.
Przygotowanie:
Kaszę podprażyć delikatnie na suchej patelni. W garnuszku połączyć kaszę z mlekiem i miodem. Całość gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać miąższ wanilii. Gotować do czasu aż kasza wchłonie mleko. Dodać śmietankę. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
W międzyczasie rozmrożone jagody zmiksować, można posłodzić miodem lub ksylitolem wg uznania.
Gotowy budyń podawać ze zmiksowanymi owocami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy