Kokosowy pudding z chia
Za co kochamy CHIA?
Te małe ziarenka szałwii hiszpańskiej zawierają w sobie wielka moc odżywczą.
Nasiona CHIA obfitują w błonnik, wapń, mangan, magnez i fosfor. Ponadto zawierają cynk, niacynę, potas, tiaminę i ryboflawinę.
CHIA bogate w antyoksydanty stanowią świetną przekąskę. Zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju chorób oraz przyspieszają proces starzenia.
Ponadto antyoksydanty chronią zawarte w nasionach nienasycone kwasy tłuszczowe. Te malutkie nasionka zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w optymalnych dla zdrowia proporcjach.
Nasiona należą do produktów niskowęglowodanowych, gdyż większość zawartych w nich węglowodanów stanowi błonnik, który nie jest trawiony przez organizm i tym samym nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, jak na produkt roślinny, CHIA może pochwalić się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka (ok. 20 %).
Pudding z chia to bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i sycąca propozycja na II śniadanie lub deser 🙂
Składniki:
PUDDING:
- 2 łyżki nasion chia,
- mleczko kokosowe (200 ml),
- 1 łyżeczka ksylitolu/ stweii (opcjonalnie)
- garść borówek/jagód/malin (do dekoracji),
MUS:
- 1/2 dojrzałego awokado,
- 1/2 dojrzałego banana,
- 1 łyżeczka kakao.
PRZYGOTOWANIE
Mleczko kokosowe podgrzać w rondelku, dodać ksylitol. Zdjąć z ognia, dodać nasiona chia i odstawić na 10-15 minut. Awokado zmiksować z kakao i bananem . Pudding przelać do szklanki, dodać krem awokado, całość posypać owocami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy