Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

19.9.2016 chia kokos pudding

Kokosowy pudding z chia

Za co kochamy CHIA?

Te małe ziarenka szałwii hiszpańskiej zawierają w sobie wielka moc odżywczą.

Nasiona CHIA obfitują w błonnik, wapń, mangan, magnez i fosfor. Ponadto zawierają cynk, niacynę, potas, tiaminę i ryboflawinę.

CHIA bogate w antyoksydanty stanowią świetną przekąskę. Zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju chorób oraz przyspieszają proces starzenia.

Ponadto antyoksydanty chronią zawarte w nasionach nienasycone kwasy tłuszczowe. Te malutkie nasionka zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w optymalnych dla zdrowia proporcjach.

Nasiona należą do produktów niskowęglowodanowych, gdyż większość zawartych w nich węglowodanów stanowi błonnik, który nie jest trawiony przez organizm i tym samym nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, jak na produkt roślinny, CHIA może pochwalić się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka (ok. 20 %).

Pudding z chia to bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i sycąca propozycja na II śniadanie lub deser 🙂

Składniki:

PUDDING:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • mleczko kokosowe (200 ml),
  • 1 łyżeczka ksylitolu/ stweii (opcjonalnie)
  • garść borówek/jagód/malin (do dekoracji),

MUS:

  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 1/2 dojrzałego banana,
  • 1 łyżeczka kakao.

PRZYGOTOWANIE

Mleczko kokosowe podgrzać w rondelku, dodać ksylitol. Zdjąć z ognia, dodać nasiona chia i odstawić na 10-15 minut. Awokado zmiksować z kakao i bananem . Pudding przelać do szklanki, dodać krem awokado, całość posypać owocami.

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ