Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

6.12.2020 ciastka ciastka owsiane deser kruche ciasteczka podwieczorek

Kruche ciasteczka cynamonowe

Na zakończenie mikołajkowego weekendu proponuję kruche ciasteczka cynamonowe 🍪
Nie dość, że smakują to dodatkowo cieszą oko😁 Podczas ich przygotowywania poczułam ten wyjątkowy klimat i już nie mogę się doczekać Świąt! 🎅🎄🙃 Czekam też na śnieg❄️, u Nas na Warmii niestety jeszcze nie było..

Składniki na 11 sztuk:

👉 200 g mąki owsianej
👉 50 g masła
👉 50 g jogurtu naturalnego
👉 80 g ksylitolu (można dodać więcej w zależności od preferencji)
👉 1 jajko,
👉 szczypta soli himalajskiej
👉 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
👉 1-1,5 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania🍽️:

Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon, całość wymieszaj. Do drugiej miski dodaj masło z ksylitolem i ucieraj przez ok. 3 minuty do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj jogurt i jajko, całość mieszaj na średnich obrotach do połączenia składników. Do suchych składników dodaj mokre, całość wymieszaj. Następnie zagniataj ciasto do wyrobienia jednolitej masy (może to chwilę zająć🙃). Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut. Schłodzone ciasto zagnieć i cienko rozwałkuj. Jeśli ciasto zacznie pękać, trzeba je jeszcze raz dokładniej zagnieść. Z ciasta wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C z termoobiegiem przez 13-14 minut. Następnie odstaw do ostudzenia.
Smacznego😉

PS Foremki kupiłam w Pepco 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ