Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

4.9.2019 kruche ciasto śliwki

Kruche ciasto ze śliwkami

Ostatnio będąc szczęśliwą posiadaczką pięknych, pysznych, słodkich śliwek postanowiłam zrobić z nich użytek. Stanęło na kruchym cieście ze śliwkami w roli głównej 🙂

Ciasto wyszło naprawdę smaczne, delikatne w smaku 🙂 Zapraszam do przepisu

Składniki:

KRUCHE CIASTO:

  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej,
  • 1 żółtko,
  • 75 g suszonych, namoczonych daktyli,
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy.

NADZIENIE:

  • ok. 300 g śliwek bez pestek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20 minut do namoczenia. Następnie daktyle odsączyć i zmiksować na gładki mus. Mąkę owsianą i ryżową przesiać do dużej miski, dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz chłodny olej kokosowy/ masło klarowane. Dodać mus daktylowy i żółtko i dokładnie wyrobić na gładką masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Śliwki przekroić na pół i wymieszać z cynamonem. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Przygotowaną tortownicę wyłożyć większą częścią ciasta. Piekarnik nastawić na 180 st. C, program góra – dół bez termoobiegu. Piec 15 minut. Następnie na wierzch ciasta ułożyć śliwki, posypać pokruszonym ciastem i piec ok. 40-45 minut. Ciasto pozostawić w piekarniku do wystudzenia.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ