23.9.2020 kanapki kolacja labneh ser smarowidło śniadanie twaróg
Labneh - ser z jogurtu greckiego
Labneh, czyli ser przygotowany z jogurtu greckiego. Jest to bardzo prosty sposób (wystarczy odcedzić jogurt z serwatki)na przygotowanie pysznego serka a la Almette.
Labneh można podawać z dowolnymi dodatkami, ja wybrałam to co uwielbiam, czyli: pesto z bazylii, czosnek, pieczone pomidory i orzeszki piniowe, do tego podpieczona bagietka i mamy idealne i niebanalne śniadanie lub kolację.
Warto spróbować!
Składniki na 2 porcje:
- 400 g jogurtu greckiego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Przygotuj sitko i miskę. Sitko wyłóż ściereczką lub gazą. Jogurt wymieszaj dokładnie z solą. Masę jogurtową przełóż na ściereczkę/ gazę, następnie zwiąż ją w sakiewkę. Zawiniętą ściereczkę/ gazę razem z sitkiem i miseczką włóż do lodówki na kilka godzin (5 – 8 godzin). Możesz masę pozostawić w lodówce na całą noc.
Na koniec odciśnij resztę serwatki z sera 🙂
Do gotowego sera możesz dodać ulubione produkty i przyprawy.
Smacznego 😉
Brak komentarzy