Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

23.9.2020 kanapki kolacja labneh ser smarowidło śniadanie twaróg

Labneh - ser z jogurtu greckiego

Labneh, czyli ser przygotowany z jogurtu greckiego. Jest to bardzo prosty sposób (wystarczy odcedzić jogurt z serwatki)na przygotowanie pysznego serka a la Almette.

Labneh można podawać z dowolnymi dodatkami, ja wybrałam to co uwielbiam, czyli: pesto z bazylii, czosnek, pieczone pomidory i orzeszki piniowe, do tego podpieczona bagietka i mamy idealne i niebanalne śniadanie lub kolację.

Warto spróbować!

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Przygotuj sitko i miskę. Sitko wyłóż ściereczką lub gazą. Jogurt wymieszaj dokładnie z solą. Masę jogurtową przełóż na ściereczkę/ gazę, następnie zwiąż ją w sakiewkę. Zawiniętą ściereczkę/ gazę razem z sitkiem i miseczką włóż do lodówki na kilka godzin (5 – 8 godzin). Możesz masę pozostawić w lodówce na całą noc.

Na koniec odciśnij resztę serwatki z sera 🙂

Do gotowego sera możesz dodać ulubione produkty i przyprawy.

Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ