5.7.2020 bazylia feta jaja kolacja makaron obiad Pesto tymianek
Makaron z pesto w dwóch wersjach
Składniki (n 2 porcje):
- 100 g suchego makaronu (u mnie orkiszowy),
PESTO Z BAZYLIĄ I TYMIANKIEM:
- 2 x duża garść świeżych liści bazylii,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g sera parmezan,
- 2 łyżki ziaren, orzechów (laskowe, pinii, migdały).
DODATKI:
- ser feta,
- jajko sadzone (u mnie na wodzie ;)).
Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki na pesto połącz i zmiksuj na gładką masę. Na patelni/ w rondelku zagotuj wodę, wbij jajko i gotuj do czasu aż białko jaja się zetnie.
Gotowy makaron polej pesto, dodaj pokruszony ser feta lub ugotowane jajko „sadzone”.
Szybkie i smaczne 😉
Brak komentarzy