Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

1.11.2015 deser Dynia muffiny przekąska

Muffinki dyniowe

Witam Was serdecznie!

Od tygodnia mamy prawdziwą „złotą jesień”. W jeden z tych pięknych, nasycony kolorami dni naszła mnie ochota na muffiny z dyni.

Muffiny zrobiłam w dwóch odmianach: z powidłami śliwkowymi i z musem jabłkowym. Były naprawdę smaczne, polecam!

Składniki (16 babeczek):

MASA:

  • dyniowe puree – 400 g
  • mąka pszenna razowa – 100 g
  • mąka pszenna zwykła – 50 g
  • mąka krupczatka – 20 g
  • cukier trzcinowy – 30 g
  • cukier waniliowy – 5 g
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • jajka – 2 sztuki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • kakao – 1 łyżeczka
  • sól himalajska – szczypta

NADZIENIE:

  • powidła śliwkowe – 10 g
  • mus jabłkowy (domowy) – 12 g

Przygotowanie:

Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gotować na parze do czasu aż dynia będzie miękka. Ugotowaną i ostudzoną dynię zblendować na puree (ewentualnie rozgnieść dokładnie widelcem). W misce wymieszać suche składniki: trzy rodzaje mąki, cukier, cynamon, kakao i sól. Dodać jajka, olej i dyniowe puree. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do silikonowych foremek, wyrównać. Na środek dodać łyżeczkę powideł/musu jabłkowego. Przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w 180oC przez około 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

SMACZNEGO! 🙂

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ