Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

11.12.2020 babeczki babeczki dyniowe deser Dynia muffiny podwieczorek

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe polecają się na deser! 😉

Składniki na 12 sztuk:

👉 160 g mąki owsianej (można użyć innej),
👉 80 g ksylitolu/ erytrolu lub więcej, w zależności od preferencji,
👉 Łyżeczka proszku do pieczenia,
👉 1/2 łyżeczka sody,
👉 2 jaja,
👉 Łyżeczka cynamonu,
👉 120 g masła klarowanego,
👉 200 g puree z dyni,
👉 Dodatkowo: owoce granatu, biała czekolada (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:🍽️👨‍🍳👩‍🍳

Do miski wsypać mąkę, ksylitol/ erytrol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, całość wymieszać. Do drugiej miski wbić jaja, dodać masło i puree z dyni. Zmiksować do połączenia składników. Do mokrych składników stopniowo dodać mieszankę suchych składników. Całość dokładnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej przełożyć porcję ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (bez termoobiegu) przez 25 – 30 minut, do suchego patyczka. Ostudzone muffiny ozdobić rozpuszczoną czekoladą i owocami granatu.
Smacznego 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ