Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

9.1.2018 babeczki czekolada deser muffiny orkisz

Muffiny orkiszowe z czekoladą

Pyszna alternatywa dla tradycyjny muffin.

Składniki:

  • 150 g masła pokrojonego na kawałki (może być masło klarowane),
  • 100 g gorzkiej czekolady, min. 70%, pokrojonej na małe kawałki,
  • 2 jaja kurze,
  • 5-6 łyżek miodu,
  • 1 szczypta soli himalajskiej,
  • 300 g mąki orkiszowej,
  • 300 g mleka kokosowego,
  • 2 łyżeczki sody (ewentualnie proszku do pieczenia).

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stp. Formę do muffinek natłuścić, odstawić. Do miski włożyć jaja, masło, miód, mąkę, sól, mleko i sodę/ proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszać, np. za pomocą miksera czy blendera. Do masy dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy na muffiny. Piec ok. 30 min. lub do suchego patyczka. Odstawić muffiny do wystygnięcia na 10 min. przed wyjęciem z formy.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ