5.10.2020 babeczki ciasta ciasto z owocami deser muffinki muffiny
Muffiny owsiane z malinami
W ostatnich dniach pogoda Nas nie rozpieszczała – pochmurne niebo, deszcz, wiatr. Takie dni warto sobie umilić zdrowymi słodkościami, tak też postanowiłam zrobić 😉
Muffiny przygotowałam w zdrowszej wersji, ponieważ zamiast mąki pszennej użyłam owsianej, a raczej zmiksowanych na mąkę płatków owsianych, a zamiast cukru dodałam ksylitolu 😉
Babeczki wyszły mięciutkie, pulchniutkie i zniknęły ze stołu migiem ;D
Łapcie przepis!
Składniki na 12 sztuk:
- 270 g mąki owsianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jaja,
- 100 g ksylitolu,
- 150 g jogurtu naturalnego (u mnie śmietankowy maluta),
- 1/3 szklanki masła klarowanego,
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych).
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj jajka, masło klarowane, ksylitol, jogurt, całość dokładnie wymieszaj. Następnie, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj do połączenia składników. Dodaj maliny i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny. Ciasto nakładaj prawie do pełna papilotki.
Piecz w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu) przez ok. 25 do 30 minut.
Gotowe i wystudzone muffiny możesz posypać pudrem z ksylitolu.
Smacznego 😉
Brak komentarzy