Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

5.10.2020 babeczki ciasta ciasto z owocami deser muffinki muffiny

Muffiny owsiane z malinami

W ostatnich dniach pogoda Nas nie rozpieszczała – pochmurne niebo, deszcz, wiatr. Takie dni warto sobie umilić zdrowymi słodkościami, tak też postanowiłam zrobić 😉

Muffiny przygotowałam w zdrowszej wersji, ponieważ zamiast mąki pszennej użyłam owsianej, a raczej zmiksowanych na mąkę płatków owsianych, a zamiast cukru dodałam ksylitolu 😉

Babeczki wyszły mięciutkie, pulchniutkie i zniknęły ze stołu migiem ;D

Łapcie przepis!

Składniki na 12 sztuk:

  • 270 g mąki owsianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jaja,
  • 100 g ksylitolu,
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie śmietankowy maluta),
  • 1/3 szklanki masła klarowanego,
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych).

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj jajka, masło klarowane, ksylitol, jogurt, całość dokładnie wymieszaj. Następnie, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj do połączenia składników. Dodaj maliny i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny. Ciasto nakładaj prawie do pełna papilotki.

Piecz w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu) przez ok. 25 do 30 minut.

Gotowe i wystudzone muffiny możesz posypać pudrem z ksylitolu.

Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ