10.5.2020 deser naleśniki owsiane placki podwieczorek śniadanie Truskawki
Naleśniki owsiane z mascarpone i musem truskawkowym
Dziś na śniadanie przygotowałam prawdziwą ucztę dla kubków smakowych – naleśniki z serem mascarpone i sosem truskawkowym. Myślę, ze takie połączenie ma wielu wielbicieli. Naleśniki przygotowałam z uwielbianej przeze mnie mąki owsianej z dodatkiem mąki gryczanej. Placki wyszły świetnie, nie rozpadały się i smakowały praktycznie jak te klasyczne z mąki pszennej. Dlaczego tak lubię korzystać z produktów owsianych? Argumenty zdrowotne znajdziecie tutaj.
Łapcie przepis 🙂
Składniki (na 8 sztuk):
CIASTO NA NALEŚNIKI:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1/4 szklanki kaszy gryczanej białej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 3 jaja,
- 1 szklanka mleka (u mnie roślinne – owsiane niesłodzone),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (można zamienić masłem klarowanym).
SOS TRUSKAWKOWY:
- 1 opakowanie mrożonych truskawek,
- 1/4 szklanki ksylitolu (można zastąpić innym słodzidłem).
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszaj z kaszą, zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię do naleśników wykładaj porcje ciasta, rozprowadź równomiernie i smaż naleśniki.
Rozmrożone truskawki zmiksuj na gładko z ksylitolem.
Gotowe naleśniki posmaruj serkiem mascarpone, polej sosem truskawkowym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy